Itecons - Inštitut za raziskave in tehnološki razvoj za gradbeništvo, energijo, okolje in trajnost, ustanovljen 11. januarja 2006, je neprofitna organizacija s sedežem v Coimbri. Kategoriziran je kot  javna komunalna institucija, ki deluje kot dinamični vmesnik znanja med znanstveno skupnostjo in industrijo, ki zagotavlja uporabne raziskave, preizkušanje, svetovanje in usposabljanje na področju gradbeništva, energije, okolja in trajnosti.

Itecons ima multidisciplinarno tehnično ekipo z bogatimi izkušnjami na področju gradbene fizike, visoko zmogljivih materialov, higrotermije, akustike in vibracij, energetske učinkovitosti, analitične kemije, požarnega vedenja, predelave odpadkov in ocene življenjskega cikla.

Itecons trenutno ponuja več kot 300 akreditiranih testov v skladu z NP EN ISO / IEC 17025.

Kot subjekt nacionalnega znanstvenega in tehnološkega sistema Itecons trenutno sodeluje pri več kot  18-ih strateških znanstvenih in industrijskih skupnih projektih na področju visokozmogljivih gradbenih sistemov in opreme, energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture, krožnega gospodarstva, digitalne preobrazbe in trajnostnih rešitev. V okviru teh projektov Itecons tesno sodeluje z industrijo, pa tudi z drugimi subjekti v gradbenem, energetskem in okoljskem sektorju.